Online je controle afspraak inplannen
Praktijken in hartje centrum
De laagste tarieven
Deskundige tandartsen

Tandsteen

Wat is tandsteen?

Tandsteen is hard geworden tandplak. Het is belangrijk om tandsteen te verwijderen om nare klachten als tandvleesontsteking te voorkomen. Laat je gebit daarom regelmatig controleren en reinigen door een van onze deskundige mondhygiënisten in jouw studiestad: AmsterdamUtrecht of Groningen. Bij Studentist maak je online eenvoudig een afspraak.

Direct inschrijven of maak een afspraak

Hoe onstaat tandsteen?

Dagelijks vormt zich een laag tandplak op de tanden. Deze kleverige laag bestaat uit bacteriën, voedselresten en eiwitten uit je speeksel. Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen. De een heeft meer tandsteen dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het ene gebit is makkelijker te reinigen dan het ander.
  • Met de mond open slapen, produceert meer tandsteen.
  • Een mondademhaling zorgt voor een hogere tandsteen productie.
  • Rokers hebben vaker meer tandsteen dan niet-rokers.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen?

Wanneer tandsteen niet wordt verwijderd en er sprake is van een slechte mondhygiëne, zal op den duur over de bestaande tandsteen een nieuwe laag tandplak vormen. Deze nieuwe laag tandplak verhardt vervolgens ook tot tandsteen. Dit proces blijft zich herhalen, wat kan leiden tot nare klachten, zoals:

Welke kleur heeft tandsteen?

Tandsteen komt vaak voor op de tandvleesrand en is in de meeste gevallen te herkennen aan een gelige of bruine aanslag. Deze kleur wordt veroorzaakt door kleurstoffen uit voeding, dranken en tabak. Tandsteen is echter niet altijd te herkennen. Daarom is het belangrijk om regelmatig op controle te komen. We controleren je gebit en vervolgens voeren we een grondige gebitsreiniging uit om tandsteen te verwijderen.

Hoe kun je tandsteen verwijderen?

Tandsteen plakt sterk aan het tandglazuur. Het is daarom niet mogelijk om zelf tandsteen te verwijderen met een tandenborstel of andere hulpmiddelen. Om tandsteen te laten verwijderen, moet je een bezoekje brengen aan een mondhygiënist voor een professionele gebitsreiniging. De mondhygiënisten van Studentist adviseren je graag over je gebit en voeren een grondige gebitsreiniging uit om tandsteen te verwijderen. Ook geven we je graag tips over het goed poetsen van je tanden, de perfecte tandpasta voor jouw gebit en het gebruik van mondwater.

Volg ons op Instagram

Studentist is ook actief op het social mediakanaal Instagram. Hier delen we de leukste tandenfeitjes en het laatste nieuws van de praktijken. Bekijk hier onze laatste posts.

‘Ik ben voor het verwijderen van tandsteen naar Studentist gegaan. Ben erg tevreden! Vriendelijke mondhygiënist, leuke sfeer en goedkoop.’
Nienke, Utrecht.

Hoeveel kost het verwijderen van tandsteen?

De tarieven voor het verwijderen van tandsteen, en elke andere tandheelkundige behandeling, worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekent echter niet dat je bij elke tandarts dezelfde prijs betaalt. Studentist probeert altijd, in overleg met jou, de voordeligste behandelmethode te kiezen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft op de kwaliteit van de behandeling. Voor meer informatie over de kosten kun je terecht op onze tarieven pagina.

Vergoeding door je zorgverzekeraar

Tot je achttiende wordt een behandeling bij de mondhygiënist vergoed vanuit de basisverzekering van jouw zorgverzekeraar. Ben je 18 jaar of ouder? Dan is het afhankelijk van je zorgverzekeraar of de behandeling vergoed wordt. Voor meer informatie kun je van tevoren even contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Kun je tandsteen voorkomen?

Helaas is tandsteen niet helemaal te voorkomen. Wel kun je de kans op tandsteen verminderen door er een goede mondhygiëne op na te houden. Hieronder vind je enkele handige tips voor een goede mondgezondheid:

  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een antibacteriële fluoridetandpasta.
  • Gebruik een zachte tandenborstel.
  • Maak de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon met tandenstokers of ragers.
  • Ga elke zes maanden naar de tandarts voor periodieke controle.
  • Vervang je tandenborstel om de drie maanden.
  • Poets je tanden na het eten van snacks.

Afspraak maken om tandsteen te verwijderen

Maak direct online een afspraak bij de mondhygiënist in jouw studiestad voor het verwijderen van tandsteen. Klik hieronder op de vestiging bij jou in de buurt. Voor meer informatie kun je gerust contact opnemen met een van onze tandartspraktijken. Ben je nog niet ingeschreven bij Studentist? Geen probleem! Door een eerste afspraak te maken, schrijf je je automatisch in. In de tandartspraktijk hebben we enkel jouw collegekaart of bewijs van inschrijving nodig om de inschrijving compleet te maken.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |