fbpx

Wij maken gebruik van cookies voor een goede werking van de website, het maken van online afspraken en om (anoniem) inzicht te krijgen hoe bezoekers de website gebruiken. 

Slechte adem

Slechte adem: een veelvoorkomend probleem

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, is een vervelend probleem dat veel voorkomt. In de meeste gevallen hebben mensen een slechte adem zonder het zelf door te hebben. Wanneer je je bewust wordt van de geur, brengt dit vaak een gevoel van schaamte met zich mee. Gelukkig zijn er manieren om de oorzaak van een slechte adem aan te pakken. De tandartsen en mondhygiënisten van Studentist geven je graag advies over het behandelen en voorkomen van een nare adem. Maak eenvoudig online een afspraak bij een van onze vestiging.

 

Afspraak maken Amsterdam

Afspraak maken Utrecht

Afspraak maken Groningen

 

Oorzaken van halitose

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, ui, vis of bepaalde kruiden. Wanneer je er voornamelijk ’s ochtends last van hebt, noemen we dit een tijdelijke slechte adem. In dat geval verdwijnt de nare geur in de meeste gevallen weer na het reinigen van je je mond. Sommige mensen hebben echter last van een chronische slechte adem. Dit kan andere oorzaken hebben dan een tijdelijke slechte adem en kan soms lastig te behandelen zijn. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken van een tijdelijke en een chronische halitose op een rij.

Oorzaken tijdelijke slechte adem

Oorzaken chronische slechte adem

 • Een slechte mondhygiëne, met name door achtergebleven bacteriën op de tong
 • Het eten van bepaald voedsel, zoals knoflook of vis
 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Gaatjes
 • Tandvleesontsteking
 • Een droge mond
 • Een ontsteking in de mond
 • Een aandoening van de neus- of keelholte
 • Verstopping of extra gasvorming in de darmen
 • Een doorkomende verstandskies die niet gemakkelijk te poetsen is

Wat te doen tegen een slechte adem?

Hieronder vind je een overzicht van de oorzaken van een halitose en de bijbehorende mogelijke oplossingen.

Oorzaak

Oplossing

Voeding, dranken en roken.

Om de nare geur tijdelijk te maskeren kun je een suikervrije kauwgom nemen of spoelen met mondwater. In de meeste gevallen verdwijnt de geur na het poetsen van je tanden. Om de klachten helemaal te voorkomen, zou je de producten die een slechte adem veroorzaken niet meer moeten gebruiken.

Bacteriën (achter) op je tong

Reinig je tong twee keer per dag met een tongreiniger. Schraap over de hele breedte van je tong. Hoe verder achter je tong je kunt komen, hoe meer bacteriën je kunt verwijderen. Ook kun je aanvullend spoelen met mondwater.

Een slechte mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is de sleutel tot een frisse adem. Poets je tanden twee maal per dag met een fluoridetandpasta, gebruik tandenstokers of ragers en gebruik een tongreiniger.

Overige (chronische) oorzaken

Soms wordt een slechte adem veroorzaakt door andere aandoeningen. Het is dan verstandig om een consult aan te vragen bij de tandarts of mondhygiënist. Hij kan vaststellen of een verwijzing naar de huisarts of specialist noodzakelijk is.

Hoe voorkom je een slechte adem?

Wanneer je last hebt van een tijdelijke slechte adem, kun je het in de meeste gevallen voorkomen door er een goede mondhygiëne op na te houden:

 • Poets je tanden twee maal per dag met een fluoridetandpasta.
 • Gebruik twee maal per dag een tongreiniger.
 • Spoel je mond met mondwater.
 • Maak de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon met tandenstokers of ragers.
 • Vervang je tandenborstel om de drie maanden.
 • Ga elke zes maanden naar de tandarts voor een periodieke controle.

Helpen bovenstaande tips niet of heb je last van een chronische slechte adem? Maak een afspraak bij Studentist. Onze tandartsen en mondhygiënisten voeren een grondig gebitsonderzoek uit en stellen vast of een doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk is.

Advies van onze mondhygiënist

De behandeling van halitose is afhankelijk van de oorzaak. In de eerste instantie kun je terecht bij de tandarts. Hij zal je gebit onderzoeken en vaststellen of een doorverwijzing daar de huisarts of andere specialist noodzakelijk is.

Maak kennis met ons team mondhygiënisten

Mondhygiënist Naveed

Mondhygiënist Rutten

Mondhygiënist van der Vlerk

‘Al wekenlang schaamde ik me voor mijn slechte adem. Na een bezoekje aan de mondhygiënist van Studentist weet ik nu dat dit komt door een verstandskies die doorgekomen is en die ik niet goed kon reinigen. Ik ben nu eindelijk van m’n slechte adem af. Top service!’
Noah, Amsterdam

Online een afspraak maken bij Studentist

Maak direct online een afspraak bij onze mondhygiënist in jouw studiestad. We zijn te vinden in Amsterdam, Utrecht en Groningen. Klik hieronder op de vestiging bij jou in de buurt. Voor meer informatie kun je gerust contact opnemen met een van onze tandartspraktijken. Ben je nog niet ingeschreven bij Studentist? Geen probleem! Door een eerste afspraak te maken, schrijf je je automatisch in. In de tandartspraktijk hebben we enkel jouw collegekaart of bewijs van inschrijving nodig om de registratie compleet te maken.

Nieuwe Doelenstraat 1A

1012 CP Amsterdam

020 751 0839

Afspraak maken

Keistraat 4

3512 HV Utrecht

030 751 0106

Afspraak maken

Visserstraat 34

9712 CW Groningen

050 752 1911

Afspraak maken