Een implantaat is een praktische en langdurige oplossing wanneer je een tand of kies mist. De kunstwortel vervangt de afwezige tandwortel, waarna boven op de wortel een brug, kroon of klikgebit geplaatst wordt ter vervanging van de tand of kies. Om jou de beste tandheelkundige zorg aan te kunnen bieden, werken wij samen met deskundige implantologen die werken met een behandelplan op maat.
Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van titanium die een afwezige tandwortel vervangt. De kunstwortel wordt als een schroef in de kaak geplaatst, waarna boven op de wortel een brug, kroon of overkappingsprothese (klikgebit) geplaatst wordt.
Een implantaat biedt uitkomst wanneer je een of meerdere tanden mist. Zo kan een implantaat een oplossing zijn bij:
Om een implantaat te kunnen plaatsen dient je mondgezondheid aan twee eisen te voldoen:
Claire – 24 jaar
‘In de tandartspraktijk wordt je vooraf goed ingelicht. De tandarts verwijst je vervolgens door naar een gespecialiseerde implantoloog, waardoor je zeker weet dat een specialist de behandeling uitvoert. Daarnaast is het personeel in beide praktijken zeer vriendelijk en super meelevend.
Sebastiaan – 19 jaar
‘Ik durfde niet te lachen, omdat een van mijn tanden ontbrak. Na lang wikken en wegen ben ik het behandeltraject voor een implantaat ingegaan waar ik tot op heden nog geen minuut spijt van heb. Zeer deskundige implantoloog die alles duidelijk uitgelegd. Ook wordt je op je gemak gesteld, zodat je niet bang bent.’
Ruben – 26 jaar
‘Na mijn gebit jarenlang verwaarloosd te hebben – na nachten doorhalen, had ik geen zin om mijn tanden te poetsen – zijn er meerdere kiezen gaan rotten die verwijderd moesten worden. Om ervoor te zorgen dat ik nog goed kon eten, zijn er implantaten geplaatst. Het resultaat is super natuurlijk geworden.’
Om ervoor te zorgen dat jij met een rustig gevoel in de tandartsstoel ligt, leggen wij je stap voor stap uit wat je kunt verwachten tijdens een implantologiebehandeling. Zijn bepaalde onderdelen je nog niet duidelijk? Neem gerust contact op met de tandarts in jouw studiestad. Onze medewerkers staan je graag te woord.
Voordat er een implantaat in jouw kaak geplaatst kan worden, maakt de implantoloog eerst een overzichtsfoto. Op deze foto zijn de onder- en bovenkaak zichtbaar om onder andere te controleren of er voldoende bot aanwezig is. Daarnaast wordt de mondgezondheid gecontroleerd en worden eventuele problemen besproken. Vervolgens stelt de behandelaar een behandelplan en kostenindicatie op, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
De implantaten worden onder een plaatselijke verdoving geplaatst, zodat je zo min mogelijk van de behandeling voelt. Na de verdoving maakt de implantoloog een klein sneetje in het tandvlees, waarna er een gaatje wordt geboord in het gladgemaakte kaakbot. Zodra de kunstwortel is vastgeschroefd, hecht de implantoloog het tandvlees zorgvuldig vast met oplosbare hechtingen. Let op: twee tot drie dagen na de ingreep mag je geen zware inspanningen verrichten zoals sporten of zwarte dingen tillen.
Nadat het implantaat is geplaatst, is het belangrijk dat de kunstwortel vastgroeit in het kaakbot. De herstelperiode duurt gemiddeld zes tot twaalf weken afhankelijk van het feit of het implantaat in de boven- of onderkaak is geplaatst. Tijdens de genezingsperiode plaatst de implantoloog een noodkroon, brug of klikgebit zodat je vast kunt wennen aan het opgevulde ‘gat’.
Zodra de kunstwortel stevig is vastgegroeid in het kaakbot, wordt het tandvlees opnieuw opgemaakt met een klein sneetje. Vervolgens wordt de noodprothese vervangen voor een definitieve kroon, brug of klikgebit.
Het voluit lachen kan beginnen! Het is belangrijk om de kroon, brug of het klikgebit net zo te onderhouden als je eigen tanden en kiezen. Door een goede mondhygiëne gaan de protheses langer mee. Daarnaast is het belangrijk om tot een week na de behandeling de wond twee tot drie maal per dag te spoelen met een desinfecterend mondspoelmiddel. Hiervoor ontvang je een recept, zodat je het middel kunt ophalen bij de apotheek.
De kosten van een implantologiebehandeling variëren per patiënt. Om je toch een indicatie te geven van de kosten hebben wij de tarieven van een implantaat in onderstaand overzicht genoteerd. De prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Een implantaat wordt door de basisverzekering vergoed wanneer je last hebt van een ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis. Wanneer je niet aan deze eisen voldoet, kun je overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten bij jouw zorgverzekeraar. Informeer bij jouw zorgverzekering naar de mogelijkheden.
Wil je meer weten over het plaatsen van een implantaat of wil je meer informatie rondom implantologie? Bel het telefoonnummer van Studentist in jouw studiestad of stuur een e-mail.
Ben je nog geen patiënt van Studentist, maar wil je graag langskomen voor meer informatie betreft een implantologiebehandeling? Het enige wat je hoeft mee te nemen is een inschrijvingsbewijs of collegekaart van je onderwijsinstelling. Dit kan een hbo-instelling of universiteit zijn.
© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |