De laagste tarieven
Online je afspraken maken
Praktijken in hartje centrum
Voor spoed direct beschikbaar

Kroon en brugwerk

Bij een afgebroken tand of ontbrekende kies kun je je gebit laten verfraaien door bij de tandarts een kroon of brug te laten plaatsen. Je gebit ziet er na het plaatsen niet alleen mooier uit, je kunt ook makkelijker kauwen doordat de ontbrekende tanden zijn vervangen. Omdat het studentenleven al duur genoeg is, hanteren wij altijd de laagste prijzen. Laat je adviseren door onze deskundige tandartsen of maak online een afspraak bij de tandartspraktijk in jouw studiestad. Heb je vragen of wil je graag wat extra informatie? Ook daarvoor kun je terecht bij onze tandartsen, tandartsassistenten en mondhygiënisten.

Direct inschrijven of afspraak maken

Wat is het verschil tussen een kroon en een brug?

Een kroon is een porseleinen kapje dat over een deels afgebroken tand of kies geplaatst wordt. Het kapje wordt vastgelijmd aan de tand of kies, zodat de kroon stevig vastzit en dienst kan doen als tandvervanger. Wanneer je een of meerdere tanden en/of kiezen mist, kom je in aanmerking voor een brug. Deze wordt geplaatst op twee afgeslepen tanden en/of kiezen, zodat ook de open ruimte tussen de afgeslepen tanden opgevuld kan worden met een porseleinen kapje.

Wanneer biedt een kroon of brug uitkomst?

Een kroon of brug is een oplossing wanneer een groot deel van jouw tand of kies is weggerot door tandbederf. Daarnaast is een kroon of brug een geschikte oplossing wanneer je:

  • je gebit wilt verfraaien omdat je tanden en kiezen zijn verkleurd of scheef staan;
  • slecht kunt kauwen omdat er tanden en/of kiezen ontbreken;
  • wilt voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan.

Sietske – 21 jaar
‘Tijdens het verzorgen van mijn paard kwam hij met z’n hoofd naar boven tegen mijn gezicht aan, waardoor mijn twee voorste tanden eruit lagen. Ik ben met spoed naar Studentist gegaan wie twee natuurlijk ogende kronen heeft geplaatst. Het verschil tussen echt en nep is nauwelijks zichtbaar.’

Niels – 23 jaar
‘Door het eten van – je gelooft het niet – een lolly brak er een stuk van mijn voortand af. Er is eerst geprobeerd om de tand te plakken, maar dit was geen succes. Na overleg met de tandarts is er over de afgebroken tand een kroon geplaatst. Het resultaat is erg natuurlijk, waardoor ik voluit durf te lachen.’

Mariëlle – 28 jaar
‘Er misten een aantal kiezen in mijn gebit waardoor ik niet met mijn tanden bloot durfde te lachen. Na lang wikken en wegen heb ik toch de stap genomen om een brug te laten plaatsen. En hoe cliché het ook klinkt; ik wou dat ik het veel eerder had gedaan. Ik durf nu ongegeneerd te lachen.’

 

Hoe wordt een kroon of een brug geplaatst?

Een kroon of brug wordt in twee behandelingen geplaatst door de tandarts. Om ervoor te zorgen dat jij zonder zenuwen in de tandartsstoel ligt, leggen wij je stap voor stap uit wat er wordt gedaan tijdens het plaatsen van een kroon of brug. Heb je een vraag over een stap of wil je graag extra uitleg? Neem dan contact op met Studentist in jouw studiestad. Onze tandartsassistenten en mondhygiënisten staan je graag te woord.

Stap 1: het afslijpen van de tand of kies

Om ervoor te zorgen dat de kroon of brug goed in het gebit past, wordt een deel van de tand of kies afgeslepen. Je wordt tijdens de behandeling plaatselijk verdoofd, zodat je niets voelt van de behandeling.

Stap 2: het maken van een afdruk

Na het slijpen van de tand of kies wordt er een afdruk van de kaak gemaakt of van het gedeelte waar de afgeslepen kies zich bevindt. Dit wordt gedaan met behulp van een afdruklepel met een rubberachtig afdrukmateriaal. Hierdoor ontstaat een afdruk waar het tandtechnisch laboratorium gips in giet. Vervolgens wordt op het gipsmodel een kroon of brug gemaakt.

Stap 3: beetregistratie

Na het maken van de afdruk wordt er met behulp van een wasplaatje een beetregistratie gemaakt om te kijken hoe jouw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Op deze manier kan de tandarts de vorm van het kauw- en snijvlak en de hoogte van de kroon bepalen.

Stap 4: het bepalen van de juiste kleur

Wanneer de kroon of brug voor in het gebit geplaatst wordt, is het belangrijk dat de kleur van de kroon en de overige tanden overeenkomt. De tandarts zoekt daarom samen met jou naar de juiste kleur aan de hand van een kleurschema.

Stap 5: een tijdelijke noodvoorziening

Omdat de kroon eerst gemaakt moet worden in het tandtechnisch laboratorium plaatsen wij een tijdelijke kroon. Dit wordt ook wel een noodvoorziening genoemd. Wanneer er een tijdelijke kroon in je mond is geplaatst, kun je geen harde of kleverige producten eten omdat de noodvoorziening hier niet op berekend is. Is de kroon of brug toch afgebroken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Studentist in jouw studiestad.

Stap 6: het plaatsen van de kroon of brug

Tijdens de tweede afspraak wordt er gekeken of de definitieve kroon of brug past. Indien dit het geval is, wordt deze geplaatst. Met een snelhardend cement wordt de kroon of brug aan de binnenkant vastgezet, waarna de tandarts de kroon of brug ongeveer een minuut aandrukt. Na het plaatsen van de kroon mag je direct eten en drinken.

Tarieven

De kosten van een kroon of brugwerk zijn per situatie verschillend. Om je een indicatie te geven van de prijzen, zie je hieronder de tarieven voor een kroon of brug. De prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Kronen

Behandeling
Tarief
Kroon
€ 281,60 (exclusief techniekkosten)

Brugwerk

Behandeling
Tarief
Eerste brugtussendeel
€ 211,20 (exclusief techniekkosten)
Tweede en volgende brugdeel in hetzelfde tussendeel
€ 105,60

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een kroon of brug wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ook niet wanneer je jonger dan 18 jaar bent. Om een deel van de kosten terug te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Informeer bij jouw zorgverzekeraar of een deel van jouw behandeling vergoed wordt.

Afspraak maken om een kroon of brugwerk te laten plaatsen

Wil je meer weten over de mogelijkheden wat betreft kronen? Bel het telefoonnummer van Studentist in jouw studiestad of stuur een vrijblijvende e-mail.

Ben je nog geen patiënt van Studentist, maar wil je graag langskomen voor extra informatie of een behandeling om een kroon te plaatsen? Het enige wat je hoeft mee te nemen is een inschrijvingsbewijs of collegekaart van je onderwijsinstelling. Dit kan een hbo-instelling of universiteit zijn.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |