Mondspoelmiddel

Mondspoelmiddel: hoe en wanneer gebruiken?

Direct inschrijven of maak een afspraak

1. Wanneer moet ik mondspoelmiddel gebruiken?

Het verschilt vaak per mondspoelmiddel wanneer je het product het beste kunt gebruiken. Lees de instructies op de verpakking zorgvuldig voordat je een mondspoelmiddel gebruikt. Op de verpakking vind je meer informatie over de hoeveelheid spoelmiddel die wordt aangeraden.

2. Hoe vaak moet ik mondspoelmiddel gebruiken?

Op de verpakking van het spoelmiddel lees je hoe vaak je het middel precies moet gebruiken. Vaak raden leveranciers van mondspoelmiddelen aan om het middel twee keer per dag te gebruiken. Op de verpakking lees je hoe lang je moet spoelen. Vaak wordt aangeraden om ongeveer 30 seconden te spoelen.

3. Is het nodig om mondspoelmiddel te gebruiken?

Nee, het is niet voor iedereen nodig om te spoelen met mondspoelmiddel. Door jouw gebit twee keer per dag goed te poetsen met fluoridetandpasta, houd je jouw mondgezondheid goed op niveau. Een mondhygiënist of tandarts zal wel adviseren om naast het tandenpoetsen ook ragers, tandenstokers of flossdraad te gebruiken. Mocht het in jouw situatie goed zijn om aanvullend ook mondspoelmiddel te gebruiken, dan zal de tandarts of mondhygiënist dit adviseren.

4. Verbeter ik mijn mondgezondheid met mondspoelmiddelen?

Het gebruiken van mondspoelmiddelen is goed als aanvulling op het tandenpoetsen, stoken enflossen. Mondspoelmiddel kan helpen om de gezondheid van tandvlees te verbeteren en tandplak te verminderen. Daarnaast kun je mondspoelmiddel natuurlijk ook gebruiken voor de frisse smaak in jouw mond. Voor advies over het optimaal verzorgen van je gebit, kun je het beste jouw tandarts of mondhygiënist om advies vragen.

5. Voorkom ik gaatjes door mondspoelmiddel te gebruiken?

Nee, mondspoelmiddel reinigt de mond niet voldoende om gaatjes te voorkomen. Twee keer per dag tandenpoetsen en dagelijks tussen de tanden en kiezen reinigen zorgt ervoor dat je gaatjes voorkomt. Tandenpoetsen met een fluoridetandpasta zorgt ervoor dat het tandglazuur harder wordt en daardoor minder kwetsbaar is voor gaatjes. Voor het gezond houden van jouw gebit is mondspoelmiddel niet voldoende. Een tandenborstel zorgt ervoor dat je tandplak verwijdert en dat is nodig voor het voorkomen van gaatjes. Het gebruiken van mondspoelmiddel is wel goed als aanvulling op het tandenpoetsen, maar is geen volwaardige vervanger van tandenpoetsen.

6. Is het goed om je mond te spoelen met water na het eten?

Ja, het is goed om jouw mond met water te spoelen na het eten omdat je hiermee etensresten wegspoelt. Door je mond slechts met water te spoelen, breng je uiteraard geen beschermende stoffen aan om je gebit gezond te houden.

7. Kan ik mondspoelmiddelen gebruiken voor een frisse smaak?

Mondspoelmiddel zorgt voor een frisse smaak in je mond. Een frisse smaak wil alleen nog niets zeggen over de frisheid van jouw adem. Mondspoelmiddel verbloemt een slechte adem slechts gedeeltelijk en zorgt vaak maar enkele minuten voor een frissere adem.

8. Moet ik spoelmiddel alleen uitspugen of moet ik spoelen met water?

Het kan per mondspoelmiddel verschillen of het genoeg is om het middel alleen uit te spugen. We raden je daarom aan om altijd de instructies op de verpakking te lezen. Vaak is het niet wenselijk om na te spoelen met water, omdat je hierdoor de beschermende stoffen voor een groot gedeelte wegspoelt.

9. Is het verstandig om een mondspoelmiddel met alcohol te gebruiken?

Iedereen boven de 18 jaar kan een mondspoelmiddel met alcohol gebruiken. Alcohol in mondspoelmiddelen wordt soms als zorgwekkend gezien, omdat het verhaal gaat dat er een relatie zou bestaan tussen mondspoelmiddel met alcohol en het optreden van kanker in de mond. Diverse onderzoeken tonen aan dat er geen relaties bestaan tussen mondspoelmiddelen met alcohol en mondkanker. Voor meer informatie, raden we je aan om advies te vragen van jouw tandarts of mondhygiënist.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram

Soorten mondspoelmiddelen

Als de tandarts of mondhygiënist jou het advies heeft gegeven om mondspoelmiddel te gebruiken, sta je bij de drogist vaak met je handen in het haar. Er zijn zoveel verschillende spoelmiddelen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je op weg te helpen, hebben we de grootste verschillen hieronder voor je toegelicht.

Mondspoelmiddel tegen gaatjes

Aan deze mondspoelmiddelen is vaak fluoride toegevoegd, zodat ze het tandglazuur versterken en beschermen tegen gaatjes. Mondspoelmiddelen met fluoride worden vaak aangeraden wanneer je een verhoogde kans hebt op gaatjes.

Mondspoelmiddel tegen infectie en ontsteking

Chloorhexidine mondspoelmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om tandplak te voorkomen. Over het algemeen mag je een mondspoelmiddel met chloorhexidine maximaal 2 weken gebruiken.

Mondspoelmiddel tegen tandplak

Om de ontwikkeling van tandplak te verminderen, kun je ook kiezen voor een mondspoelmiddel met antibacteriële eigenschappen. Deze mondspoelmiddelen helpen om de ontwikkeling van tandplak af te remmen.

Mondspoelmiddel tegen slechte adem

Bacteriën achter in je mond zorgen voor een slechte adem, doordat ze zwavelverbindingen produceren en dat ruik je. Om een slechte adem te verhelpen kun je twee keer per dag je tong met een tongreiniger schoonmaken. Ook is gorgelmiddel of mondspray een oplossing voor een slechte adem.

Mondspoelmiddel tegen een droge mond

Heb je last van een droge mond? Dan is mondspoeling met een speekselvervanger voor jou een geschikte optie. Voorbeelden van mondspoeling tegen een droge mond zijn onder andere Biotène OralBalance en Biotène mondspoeling.

Mondspoelmiddel tegen tanderosie

Tanderosie ontstaat door zuren die het glazuur beschadigen. Het kan gaan om zuren uit dranken of voedsel, maar ook om zuren uit de maag. Naast regelmatig tandenpoetsen kun je een mondspoelmiddel gebruiken om je tanden te beschermen tegen tanderosie.

Heb je vragen over mondhygiëne?

Vraag het onze tandartsen of lees meer over onze preventieve behandelingen op de mondhygiëne-pagina.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |