Heb je na het tandenpoetsen last van bloedend tandvlees? Dan heb je waarschijnlijk een tandvleesontsteking. Het is goed om te weten wat een ontsteking is, hoe je het voorkomt en hoe je het geneest. Studentist zet dit allemaal voor je op een rij op deze pagina.
Een tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees rondom je tanden en kiezen. Bacteriën verzamelen zich tussen je tanden en creëren tandplak, ook wel tandplaque genoemd.
Tandplaque is kleverig en doorzichtig, maar kan al snel veranderen in hard tandsteen. Bacteriën en tandsteen veroorzaken irritatie en uiteindelijk een tandvleesontsteking. Als je een ontsteking niet tijdig laat behandelen door de tandarts of mondhygiënist, kan het een vervelende en pijnlijke ervaring worden. Heb jij last van ontstoken tandvlees? Dan raden we je aan om snel de tandarts te bezoeken:
Tandvleesontsteking bestaat uit twee fases: gingivitis en parodontitis. De eerste fase (gingivitis) is – mits snel behandeld – ongevaarlijk en zorgt vaak alleen voor irritaties en kleine bloedingen tijdens het tandenpoetsen. Wanneer je dit niet tijdig laat behandelen, kan het zich ontwikkelen tot een ernstige ontsteking (parodontitis) die zelfs voor tandverlies kan zorgen. Je moet ontstoken tandvlees dus serieus nemen, ook al lijkt het op het eerste gezicht niet ernstig.
Een ontsteking is, zeker in het beginstadium, bijna niet te zien met het blote oog. Wel zijn er symptomen die een tandvleesontsteking aantonen:
Bij het herkennen van de bovenstaande symptomen, raden we je aan contact op te nemen met je tandarts. Een tandarts en mondhygiënist kan een tandvleesontsteking op tijd opmerken en behandelen.
De oorzaak van een tandvleesontsteking is samen te vatten met twee woorden: slechte mondhygiëne. Door slecht voor je gebit te zorgen, geef je bacteriën vrij spel en nestelen ze zich makkelijk tussen je tanden en tandvlees. Er zijn ook factoren die het risico op ontstoken tandvlees vergroten. Zo is het risico op een ontsteking groter tijdens hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, menstruatie of zwangerschap. Ook neemt het risico toe naarmate je ouder wordt.
Gelukkig is een ontsteking van je tandvlees makkelijk te voorkomen. Het belangrijkste hiervoor is een goede mondhygiëne; zorg ervoor dat je mond goed schoon is. De kans op een ontsteking is dan klein. Het begint met twee keer per dag grondig poetsen en flossen. Verder helpen de volgende tips je ook met het voorkomen van een ontsteking:
Roken heeft twee nadelen als het gaat om tandvlees: rook van sigaretten irriteert je tandvlees en vertraagt het genezingsproces bij beschadigd tandvlees.
Dit heb je waarschijnlijk al vaak gehoord, maar ongezond eten blijft een van de grootste oorzaken van een slechte mondhygiëne. Eet zo min mogelijk suikers en vermijd alcohol en koolzuurhoudende dranken. Deze voedingsmiddelen tasten je gebit namelijk aan. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je gezonder leeft en dat heeft positieve gevolgen voor je gebit en tandvlees.
Een gewone tandenborstel is niet voldoende om je gebit schoon te houden; na het poetsen met een tandenborstel blijven er veel ongepoetste plekjes over. Gebruik daarom hulpmiddelen zoals een tandenstoker of ragers. Bespreek met je tandarts of mondhygienist wat het beste is voor jouw gebit.
Mondspoelmiddel reinigt de plekken waar je niet zo snel bij komt met een tandenborstel en is daarom een goede aanvulling op je mondverzorging. Zorg er wel voor dat je geen mondspoelmiddel gebruikt waar alcohol in zit. Alcohol kan de mond doen uitdrogen, waardoor bacteriën zich sneller verspreiden.
Bepaalde medicijnen drogen je mond uit en geven een verhoogde kans op tandvleesontsteking. Mocht je hier veel last van hebben, kijk dan of je alternatieve medicijnen kunt krijgen.
Zorg ook dat je minimaal twee keer per jaar naar een periodieke controle gaat. Een tandarts signaleert en voorkomt eventuele gebitsproblemen op tijd.
Als je last hebt van een tandvleesontsteking, doe je er goed aan om snel naar de tandarts te gaan. De tandarts adviseert je dan over wat je het best kunt doen. Als je het probleem op tijd signaleert en het serieus opvat, is zorgen voor een goede mondhygiëne vaak al voldoende om het probleem op te lossen. Poets je tanden meer dan twee keer per dag met een fluoridetandpasta en reinig ook de ruimtes tussen je tanden met flosdraad of een rager. Blijf je last hebben van de tandvleesontsteking, of wordt het erger? Neem dan weer contact op met je tandarts.
Voor een gezond en mooi gebit is het belangrijk om een tandvleesontsteking meteen te laten behandelen. Doe je dat niet en loop je lang rond met ontstoken tandvlees, dan loop je het gevaar dat het ontstoken tandvlees losraakt van je tanden. In de ontstane ruimte vormt zich weer een ontsteking. Op die manier komen de bacteriën steeds dieper tussen je tanden en tandvlees in. In het ergste geval zal je kaakbot afbreken en kunnen je tanden uitvallen.
Je tandarts kijkt naar de ruimte tussen je tandvlees en tanden. Hoe dieper de ruimte, hoe ernstiger de ontsteking is. Als je op tijd naar de tandarts gaat en de ontsteking nog in de beginnende fase zit, is het al voldoende om de tandsteen te laten verwijderen. Mocht je een behandeling nodig hebben, dan maakt je tandarts een behandelplan. Beoordeel nooit zelf de ernst van de situatie: laat het altijd door een tandarts doen.
Als je tandvleesontsteking in de beginnende fase zit, is het nog makkelijk te behandelen. Bezoek de tandarts zo snel mogelijk. Studentist heeft een praktijk in Amsterdam, Utrecht en Groningen:
© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |