fbpx

Wij maken gebruik van cookies voor een goede werking van de website, het maken van online afspraken en om (anoniem) inzicht te krijgen hoe bezoekers de website gebruiken. 

Tandplak

Het is belangrijk om tandplak te verwijderen om nare gevolgen als tandsteen en tandvleesontstekingen te voorkomen. Laat je behandelen en adviseren door onze deskundige mondhygiënist in jouw studiestad. Je maakt bij Studentist eenvoudig online een afspraak via onze afsprakentool. Nog niet eerder bij ons geweest? Geen probleem, schrijf je eenvoudig in voor een eerste afspraak.

Wat is tandplak?

Tandplak, ook wel tandplaque, is een geelwit plaklaagje op tanden en kiezen bestaande uit bacteriën en mondslijm. Tandplak maakt iedereen de hele dag aan. Vooral op plekken waar een tandenborstel moeilijk bij kan, bevindt zich tandplak. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, gaan de bacteriën zich nestelen en ontstaan er problemen. Een goede dagelijkse mondverzorging is dan ook zeer belangrijk om te voorkomen dat tandplak overgaat in tandsteen.

Tandplak voorkomen

We zetten de belangrijkste manieren om tandplak te voorkomen voor je op een rijtje:

  • ✔ Poets minimaal twee keer per dag twee minuten lang je tanden met fluoride-tandpasta.
  • ✔ Gebruik een zachte tandenborstel.
  • ✔ Maak de ruimtes tussen je tanden elke dag schoon met ragers, tandenstokers en/of flosdraad.
  • ✔ Laat je tandvlees, tanden en kiezen twee keer per jaar grondig reinigen door een mondhygiënist.
  • ✔ Bezoek ieder halfjaar de tandarts voor een periodieke controle.
 

Gevolgen van tandplak

Indien tandplak niet verwijderd wordt, kan het zich ontwikkelen tot tandsteen. Tandsteen is verkalkte tandplak die kan ontstaan rond het tandvlees, maar ook op niet-zichtbare plekken als onder het tandvlees. Indien tandsteen niet verwijderd wordt door de mondhygiënist of tandarts, kan dit overgaan in ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan de rode kleur, bloeding bij aanraking, vieze smaak, slechte adem en gezwollen en pijnlijk tandvlees. Om de vervelende gevolgen van tandplak en tandsteen voor te zijn, is het noodzakelijk tandplak op tijd en regelmatig te verwijderen.

Tandsteen laten verwijderen

Laat tandsteen verwijderen door een van de mondhygiënisten van Studentist. Zij reinigen je gebit grondig om te voorkomen dat er problemen ontstaan aan je gebit en tandvlees. Daarnaast adviseren ze hoe je ervoor kunt zorgen dat je gebit gezond blijft. Je ontvangt zo bijvoorbeeld tips over het goed poetsen van je tanden, de perfecte tandpasta en het gebruik van mondwater. Lees meer over een behandeling bij de mondhygiënist.

“Super tevreden! Ik kon vrijwel direct terecht voor een afspraak. Van tevoren werden de kosten mij duidelijk verteld en tijdens de behandeling kreeg ik deskundig advies. Ik heb zeer goede ervaringen met Studentist.”

Kosten behandeling mondhygiënist

De kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist zijn afhankelijk van jouw klachten en wensen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de tarieven van preventieve mondzorg. De prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Preventieve mondzorg

M01

Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten

€ 13,52

M02

Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten

€ 13,52

M03

Gebitsreiniging, per vijf minuten

€ 13,52

M40

Fluoridebehandeling, per kaak

€ 15,07

 

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Tot je 18e wordt een behandeling bij de mondhygiënist vergoed vanuit de basisverzekering van jouw zorgverzekeraar. Indien je 18 jaar of ouder bent, wordt de behandeling vaak vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Neem van tevoren even contact op met je zorgverzekeraar, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Maak kennis met ons team mondhygiënisten

Mondhygiënist Mevr. E. van der Vlerk

Mondhygiënist Naveed

Mondhygiënist Rutten

 

Afspraak maken om tandplak te laten verwijderen

Maak direct online een afspraak bij de mondhygiëniste in jouw studiestad voor een grondige reiniging van je gebit. Neem voor vragen gerust contact op met een van onze tandartspraktijken. We staan je graag te woord. Kom je voor een eerste afspraak bij Studentist? Vergeet dan niet een bewijs van inschrijving of collegekaart mee te nemen. Dit kan van een hbo-instelling of universiteit zijn.

Nieuwe Doelenstraat 1A

1012 CP Amsterdam

020 751 0839

Afspraak maken

Keistraat 4

3512 HV Utrecht

030 751 0106

Afspraak maken

Lopendediep 7

9712 NV Groningen

050 752 1911

Afspraak maken