Online je afspraken maken
De laagste tarieven
Praktijken in hartje centrum
Voor spoed direct beschikbaar

Tanderosie

Wat is tanderosie?

Tanderosie is de slijtage van het tandglazuur door zuurinwerking. Dit proces ontstaat heel geleidelijk en wordt vaak te laat herkend. De oplossing van het tandglazuur is een onomkeerbaar proces: het glazuur komt niet meer terug. De nadruk wordt daarom altijd op het voorkomen en bestrijden van tanderosie gelegd.

Direct inschrijven of maak een afspraak

Hoe ontstaat tanderosie?

Tanderosie ontstaat door zuren uit onder andere eten, drinken of je maag. Bacteriën zetten daarnaast binnenkomende suikers van bijvoorbeeld frisdranken om in zuur, wat de beschermlaag van je tanden extra aantast. Dit uit zich in putjes in kiezen en doorzichtige en geelbruine plekjes op tanden. Het kan ook zijn dat de voortanden korter worden en rafelige randen krijgen. In een vergevorderd stadium kunnen de knobbels van de kiezen zelfs volledig verdwijnen, wat voor pijn tijdens het kauwen zorgt.

5 tips om tanderosie te voorkomen:

1. Drink voor je tentamen een kop thee

Wist je dat thee een ontspannende werking heeft waardoor je je beter concentreert? Het is daarnaast beter voor je tanden om een warme kop thee te drinken voordat je een tentamen ingaat, in plaats van dat zurige energiedrankje. Cafeïne is bovendien slecht voor je gebit en zorgt ervoor dat je meer gespannen raakt, waardoor je je minder goed concentreert.

2. Poets je tanden vóór het ontbijt

Dat klinkt misschien een beetje gek, maar door te poetsen bescherm je je tanden. Op deze manier verdragen je tanden een glas vruchtensap of vers fruit beter. Wacht altijd minimaal 1 uur na het eten en drinken van goederen met het poetsen van je tanden, dit beschermt je tanden tegen eventuele slijtage afkomstig van ingewerkte zuren.

3. Gebruik ragers, flosdraad of tandenstokers

Niet alleen het drinken en eten van zure levensmiddelen lossen je tandglazuur op, maar vooral ook alles wat er tussen je tanden blijft hangen. We adviseren daarom altijd om dagelijks even de etensresten tussen je tanden en kiezen te verwijderen. Afhankelijk van jouw gebit, kun je kiezen tussen ragers, flosdraad en tandenstokers.

4. Ga regelmatig naar de tandarts

Tanderosie werkt langzaam op je gebit in en is daarom ook slecht te herkennen. Bij een periodieke controle checkt de tandarts of er sprake is van erosie en signaleert hij dit tijdig. De tandarts geeft aan de hand van jouw symptomen ook de nodige tips mee.

5. Gebruik een rietje

Maak gebruik van een rietje wanneer je het drinken van frisdrank niet kunt weerstaan. Een rietje geleidt de zure drank voorbij (met name je voorste) tanden, waardoor de drank je tanden aanzienlijk minder aantast.

Kijk ook eens bij onze blog voor meer tips om tanderosie te voorkomen.

Wat kan de tandarts doen tegen tanderosie?

Het meest voorkomende symptoom van tanderosie is gevoelige tanden. Dit lijkt onschuldig, maar tanderosie herstellen is geen optie omdat verdwenen tandglazuur niet meer terugkomt. Verdere aantasting voorkom je door de eerste signalen op tijd op te pikken. Indien je tanden ernstig zijn aangetast, kan een tanderosie behandeling uit het plaatsen van kronen of facings bestaan.

Kom langs bij Studentist!

Maak direct online een afspraak bij een van onze praktijken. Vergeet niet je identiteitsbewijs, zorgpas en collegekaart mee te nemen. Wij nemen nieuwe patiënten (ook buitenlandse studenten) aan!

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |