Feiten over tanden op een rijtje

Geplaatst op

We hebben in onze blogsectie al veel aandacht besteed aan hoe de tanden het beste verzorgd kunnen worden. Maar wat weten we nou daadwerkelijk over onze tanden? In deze blog besteden wij aandacht aan de feiten over het gebit. Grappige feiten over het gebit worden op een rijtje gezet.  

Het gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen. Een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen. Een melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Dolfijnen hebben van alle dieren de meeste tanden, namelijk tussen de 100 en 160 tanden.

Je wordt bijna altijd tandeloos geboren

De meeste baby’s die worden geboren hebben nog geen tanden. In zeldzame gevallen heeft een pasgeboren baby toch een tand. Dit wordt een natale tand genoemd. Meestal is dit al een melksnijtand.

Op je 15e zijn meestal de verstandskiezen te zien

Ben je rond de 15 jaar, dan zijn de verstandskiezen meestal al zichtbaar op de röntgenfoto’s. Ze breken alleen door wanneer je genoeg ruimte hebt in je gebit. Vaak komt de verstandskies helemaal niet tevoorschijn en blijft het geheel in het kaakbot. Mochten ze invloed hebben op de stand van je tanden, dan wordt vaak de keus gemaakt om ze eruit te halen.

Met een rietje drinken is beter voor je tanden

Wanneer je drinken drinkt met een rietje is dat beter voor je tanden, omdat de drank minder in contact komt met je tanden en dit minder kan aantasten.

Feiten over dieren

Een olifant heeft twee grote kiezen die tot enkele kilo’s kan wegen en heeft over zijn leven zeven generaties tanden. Bij knaagdieren groeien de tanden het hele leven door, maar ze slijten ook weer erg hard. Veel reptielen en haaien worden de tanden constant vervangen.

Houd onze volgende blog in de gaten, want dan zullen we de opmerkelijke weetjes gaan bespreken over menselijke tanden.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |