fbpx

Wij maken gebruik van cookies voor een goede werking van de website, het maken van online afspraken en om (anoniem) inzicht te krijgen hoe bezoekers de website gebruiken. 

Blog

Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?

Gingiva: de tandheelkundige benaming voor tandvlees. Ons tandvlees zorgt niet alleen voor de bescherming van het kaakbot en onze tandwortels, maar is ook een zeer belangrijke indicator van de gezondheid van het gebit. Ondanks het dagelijks poetsen van de tanden en het tandvlees en flossen of stoken, kan het voorkomen dat het tandvlees gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd en kan vervolgens resulteren in parodontitis, maar wat is het verschil tussen beide mondproblemen?

Lees meer...

Wat te doen bij droge mond?

Een droge mond kan pijnlijk zijn bij het slikken en heeft vaak een medische oorzaak. Je mond en tong voelen stroef aan en je kunt een branderig gevoel in je mond ervaren. De symptomen van een droge mond zijn goed te behandelen, maar vaak ligt de oorzaak buiten je mond. Daarom kan een bezoek aan de huisarts nodig zijn. Ga direct naar:

Lees meer...

Amsterdamse student stelt tandartsbezoek meer dan 2 jaar uit

Studenten die in Amsterdam gaan studeren, schrijven zich vaak niet in bij een tandarts. Sinds 2006 stelt tandartspraktijk Studentist iedere nieuwe patiënt de vraag wanneer ze voor het laatst een tandarts hebben bezocht. Gemiddeld blijkt dat de Amsterdamse student een bezoek aan de tandarts zo’n 2,3 jaar laat lopen. De redenen hiervoor zijn het financiële prijskaartje en het op kamers wonen.

Lees meer...

Is drugsgebruik slecht voor je gebit?

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut van eind vorig jaar blijkt dat steeds meer studenten drugs gebruiken. Hoeveel het er precies zijn is moeilijk te zeggen, maar er worden zelfs percentages genoemd van tussen de 60 en 80 procent. Het is dus de hoogste tijd om eens op een rijtje te zetten wat drugs nou precies met je gebit doen.

Lees meer...

Bang voor de tandarts?

Een bezoekje aan de tandarts is voor de meeste mensen geen feest. Een kwart van de Nederlanders geeft aan bang te zijn voor de tandarts. Bij 4% van de Nederlanders gaat deze angst zelfs zó ver dat er sprake is van een tandartsfobie. Mensen met een tandartsfobie gaan in het uiterste geval helemaal niet meer naar de tandarts. Het vermijden van de tandarts leidt tot gebitsproblemen en een nog hogere drempel om daar er iets aan te laten doen. Hoe kan je deze angst onder controle krijgen?  

Lees meer...

Mondpiercings, waarom niet?

Een piercing in of rond de mond is erg trendy en wordt dan ook steeds vaker geplaatst. Veel jongeren zetten een piercing om een fashion-statement te maken of gewoon omdat ze het mooi vinden. Als je een mondpiercing hebt weet je waarschijnlijk al dat tandartsen hier niet dol op zijn.

Lees meer...

Wist je dat…over het gebit?

Wist je dat een volwassen gebit meer tanden heeft dan een melkgebit? En wist je dat witte tanden vroeger door de Japanners als lelijk werden beschouwd? Deze en nog meer grappige weetjes kun je lezen in dit blog.

Lees meer...

Waarom roken slecht is voor de mondgezondheid

Roken is slecht voor de gezondheid. Door de schadelijke stoffen die aanwezig zijn in sigaretten kunnen aandoeningen in het hele lichaam ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op longkanker en hartfalen. Ook is roken erg slecht voor de mondgezondheid! Wij geven jou een aantal redenen waarom stoppen met roken het beste is wat je mond kan overkomen.

Lees meer...

Alles over bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is één van de meest voorkomende mondproblemen waar de meeste van ons weleens last van hebben. Het kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Maar hoe krijg je nu eigenlijk bloedend tandvlees? En hoe kun je dit het beste behandelen en voorkomen? Wij geven antwoord op al je vragen.

Lees meer...

Het verschil tussen de mondhygiënist en preventieassistente

Velen van ons worden weleens doorverwezen naar de mondhygiënist of de preventieassistent. Vaak denkt men dat preventieassistent slechts een ander woord is voor mondhygiënist of andersom. Een aantal taken komen inderdaad overeen, maar wist je dat er ook best veel verschil is tussen deze twee functies? In de afbeelding hieronder worden de overeenkomsten en verschillen besproken. 

Lees meer...