Welke voedingsmiddelen zijn schadelijk voor je gebit?

Geplaatst op

Het is algemeen bekend dat je met regelmaat je tanden en kiezen moet poesten voor een gezond en schoon gebit. Maar welke voedingsmiddelen zijn nou schadelijk voor je gebit? Veel voedingsmiddelen bevatten zuren en suikers die slecht zijn voor je gebit. De grootste boosdoeners hebben we voor jullie op een rijtje gezet.

IJs

Met ijs bedoelen we de ijsblokjes in een glas met drinken. Het achteraf bijten op deze harde ijsblokjes is funest voor je tanden. De harde zijdes beschadigen het glazuur van je tanden en je loopt het risico om kronen of tanden af te breken.

Gedroogd fruit

Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt gezien, is het een bron voor zuur producerende bacteriën. Deze natuurlijke suikers hebben een grote invloed op je tanden en kiezen.

Brood, chips en pasta

De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet naar natuurlijke suikers. Het blijft plakken tussen je tanden wat bedraagt aan de vorming van gaatjes.

Alcohol, koffie, thee en energydranken

Deze producten maken meer kapot dan je lief is. Door alcohol en andere dranken met cafeïne droogt de mond uit waardoor de vorming van gaatjes wordt versneld. Derving van de tanden en een ontsteking van het tandvlees zijn een logisch gevolg.

(Zure) snoep

Het (extreem) hoge zuur gehalte in snoep is erg schadelijk voor het glazuur op je tanden. Dat wisten we natuurlijk al, maar snoep is veel schadelijker dan de rest van de lijst. Na het eten van snoep is het ook niet verstandig om gelijk je tanden te gaan poesten, dit doet meer kwaad dan goed door het beschadigde glazuur van je tanden af te poetsen. Dit geldt ook voor zure producten als citroen en limoen.

Frisdranken

De suikers, het koolzuur en de kleurstoffen zijn een gevaarlijke combinatie voor je tanden en kiezen. Frisdranken zitten overvol met suikers, deze suikers zijn erg schadelijk voor het gebit. Het koolzuur is een aanslag op het tandglazuur. En de donkere kleur in frisdranken zorgen voor vlekken en verkleuring van je tanden en kiezen.

Gekleurde voedingsmiddelen

De kleurstoffen in bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een verkleuring van het gebit. Bieten en bessen zijn goede voorbeelden. Alle etenswaren die zorgen voor vlekken op je kleding, zorgen ook voor een verkleuring van het gebit.

Mocht je toch op zijn tijd een lekker glaasje frisdrank willen nemen, dan helpt een glas water je gebit te beschermen. Een glas water verwijdert alle suikers en achtergebleven voedingsmiddelen uit je mond. Heb je vragen of twijfel over het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, de tandartsen van Studentist helpen je graag.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |