De beste manier om je tanden te poetsen

Geplaatst op

Tanden poetsen is voor bijna iedereen een dagelijkse bezigheid. Iedereen wil natuurlijk een stralend wit gebit, maar tanden poetsen is met name belangrijk voor de verzorging van je mond. Zo probeer je met poetsen natuurlijk ook alle mogelijke mondproblemen te voorkomen. Maar hoe kun je dit het beste doen? Het begint allemaal bij je manier van poetsen, doe je dit elektrisch of met een handtandenborstel?

In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het gebruik van een handtandenborstel minder effectief is dan het gebruik van een elektrische tandenborstel. Dit komt doordat de elektrische tandenborstel de poetsbeweging voor je doet, waardoor jij je kan focussen op de verplaatsing van de borstel. Doordat de focus verandert, ga je tijdens het poetsen veel geconcentreerder alle tanden en kiezen langs waardoor de mond beter wordt gereinigd. In een minuut tijd maak je met een handtandenborstel maar 600 bewegingen en bij een elektrische tandenborstel worden zo’n 5.000 tot 48.000 bewegingen gemaakt. Doordat er meer bewegingen worden gemaakt wordt er meer vuil verwijderd van de tanden en het tandvlees.

Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?

Afgezien van het feit dat er meer poetsbewegingen worden gemaakt heeft elektrisch poetsen nog meer voordelen. In de volgende tabel staan alle punten tegenover elkaar opgesteld:

Handtandenborstel Elektrische tandenborstel
Alle bewegingen moeten zelf worden gemaakt. Zowel de juiste poetsbeweging als de verplaatsing van de borstel. Daardoor is het lastiger om de juiste poetstechniek vol te houden. Maakt zelf de juiste poetsbeweging, waardoor je alleen de focus hoeft te leggen op het verplaatsen van de borstel.
De gemiddelde poetstijd is 46 seconden. De gemiddelde poetstijd is 2 minuten.
Er wordt harder gepoetst, waardoor het tandvlees wordt beschadigd. Wanneer je te hard drukt met een elektrische tandenborstel, stopt de borstel met pulseren. Hierdoor wordt het tandvlees minder aangetast.
Tot 600 bewegingen per minuut. Tot 48.000 bewegingen per minuut.

 

De twee typen elektrische tandenborstel

Als jij overtuigd bent dat een elektrische tandenborstel voor een betere mondverzorging zorgt en wil je overstappen, dan rest je nog een vraag: ‘welk type elektrische tandenborstel ga ik voor?’. De keuze bestaat tussen oscillerend-roterend (draait in de rondte en beweegt heen en weer) en een sonische tandenborstel (beweegt zijwaarts heen en weer). De sonische tandenborstel kan fijner zijn in het gebruik, omdat de tandenborstel hetzelfde aanvoelt als een normale handtandenborstel. Echter verwijdert een oscillerend-roterende tandenborstel meer plak dan een sonische tandenborstel. Begin met elektrisch poetsen en geef je mond de verzorging die het nodig heeft.

Ben jij bang dat je bijvoorbeeld gaatjes, tanderosie of te veel tandplak hebt? Dan kun je natuurlijk online of telefonisch een afspraak maken bij een van de tandartsen van Studentist (www.studentist.nl) in Amsterdam, Groningen of Utrecht.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |