Online je afspraken maken
De laagste tarieven
Praktijken in hartje centrum
Voor spoed direct beschikbaar

Tandenknarsen Amsterdam

Tandenknarsen is een veelvoorkomend probleem dat schade geeft aan je gebit. Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd en kan enorm vervelend zijn. Het knarsen kan verschillende oorzaken hebben.

Heb jij hier ook last van? Maak dan snel een afspraak bij onze tandartspraktijk in Amsterdam en laat je adviseren door een van onze specialisten.

Afspraak maken of direct inschrijven

Wat is tandenknarsen?

Bij tandenknarsen, oftewel bruxisme, schuiven de tanden en kiezen ’s nachts over elkaar en maken een knarsend geluid. Je gebit kan hier flinke schade door oplopen. Wanneer je regelmatig tandenknarst in je slaap, is het verstandig hier iets tegen te doen.

De meeste mensen tandenknarsen ’s nachts, waardoor het lastig is er bewust van te zijn. Meestal knarsen mensen hun tanden voor een korte periode. Wanneer dit langer aanhoudt, is het raadzaam je tandarts te bezoeken. Chronisch tandenknarsen in je slaap kan leiden tot het verliezen van tanden. Ook pijn in de rest van het gezicht en de nek en schouders zijn een mogelijk gevolg van het knarsen van je tanden. Het dragen van een bitje kan gebitsslijtage voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van knarsetanden?

Meestal is de oorzaak van knarsetanden niet volledig duidelijk. Mensen doen dit vaak ook onbewust en hebben geen idee waar het door komt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Erfelijke factoren
  • Slaapstoornissen
  • Stress, alcohol en roken
  • Gebruik van drugs
  • Aandoeningen aan het zenuwstelsel
  • Medicijngebruik

Tandenknarsen herkennen

Er zijn veel symptomen waaraan je tandenknarsen kunt herkennen. De meeste mensen krijgen last van hun kaken, oren, nek en schouders. Ook hoofdpijn is een mogelijk gevolg van het knarsen van je tanden. Vaak kom je er ook achter doordat je partner jou ’s nachts hoort knarsetanden. Als je na het slapen vaak last hebt van deze klachten, dan is het raadzaam contact op te nemen met Studentist. We onderzoeken je mond en kaak op tekenen van bruxisme en geven advies over het voorkomen van verdere slijtage.

Vicieuze cirkel doorbreken

Van het tandenknarsen wordt de kauwspier getraind, waardoor de beweging steeds krachtiger wordt. Om te stoppen met knarsetanden moet deze cirkel doorbroken worden. Wanneer je de oorzaak kan vaststellen, dan kan je hiervoor een oplossing bedenken. Samen met de tandarts wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak. De tandarts geeft je advies over de behandeling die voor jou geschikt is.

Tandenknarsen voorkomen

Het is lastig om tandenknarsen te voorkomen, vooral omdat je vaak niet eens doorhebt dat je het doet. Met de onderstaande tips verklein je de kans op knarsen en blijft gebitsschade beperkt.

Draag een bitje

Bij slijtage aan het gebit adviseert je tandarts een zogenaamde splint te maken. Dit is een bitje van kunsthars dat de tanden beschermt tegen verdere slijtage. Dit bitje voorkomt ook het aanspannen van de kaak, ook wel kaakklemmen genoemd. Je zal een betere nachtrust hebben en je gebit wordt beschermd.

Het belang van ontspannen

Als je voor het slapen gaan al verkrampt ligt, is de kans groter dat je in je slaap ook aanspant en dus gaat knarsetanden. Probeer voor het slapen echt goed te ontspannen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of door ontspanningsoefeningen te doen. Ook het laten rusten van je tanden en kaken vermindert het knarsetanden. Wanneer je kauwspier veel rust krijgt, zal deze in de nacht ook minder actief zijn.

Studentist app

Download nu de de Studentist app! Plan je eenvoudig een nieuwe controle afspraak in via de app van Studentist Amsterdam.

Je vindt de app in de Google Play store.

Contactgegevens Studentist Amsterdam Centrum

Studentist Amsterdam
Nieuwe Doelenstraat 1A
1012 CP Amsterdam

Telefoon: 020 751 0839
Spoed (buiten openingstijden): 020 723 48 48
E-mail: amsterdam@studentist.nl

Openingstijden

Maandag

09:00 – 17:00 uur

Dinsdag

09:00 – 17:00 uur

Woensdag

09:00 – 21:15 uur

Donderdag

09:00 – 17:00 uur

Vrijdag

09:00 – 17:00 uur

Zaterdag

Gesloten

Zondag

Gesloten

Routebeschrijving

Maak een afspraak bij Studentist Amsterdam

Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts in Amsterdam? Dan is tandartspraktijk Studentist dé praktijk voor jou! Maak eenvoudig online een afspraak of schrijf je in via onderstaande buttons.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |