Rode wijn is goed voor de tanden

Geplaatst op

De kreet ‘snoep verstandig, eet een appel’ kennen we allemaal. Dat was jarenlang de boodschap vanuit de overheid. Maar of deze kreet tegenwoordig nog opgaat, valt te bezien. De zuren in appels en andere voedingsmiddelen zijn namelijk zeer schadelijk voor de tanden. Wijn is bijvoorbeeld één van die boosdoeners die door zijn hoge zuurtegraad schadelijk is voor de tanden. Echter, uit nieuw onderzoek blijkt echter dat rode wijnen juist goed zijn voor het gebit.

Druivensap voorkomt gaatjes

Uit recent onderzoek van Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Food Chemistry is gebleken dat rode wijn zou helpen tegen tandbederf. De druivenschil en –pitten in rode wijn bevatten namelijk hoge hoeveelheden van chemische stoffen die bacteriën tegengaan en gaatjes voorkomen. Met name de grote hoeveelheden antioxidanten in rode wijnen zouden een zeer actieve werking hebben.

Veelvoorkomende gebitsproblemen

Driekwart van de wereldbevolking kampt met gebitsproblemen. Denk daarbij voornamelijk aan gaatjes, ontstoken tandvlees en het verlies van tanden. Deze problemen ontstaan wanneer bepaalde bacteriën zich hechten aan de tanden. De bacteriën vormen tandplaque en produceren zuur die de tanden beschadigen. De zuren tasten het tandglazuur aan en dragen bij aan de slijtage van het gebit. Onderzoek toont aan dat bacteriën zich niet aan de tanden en het speeksel kunnen hechten wanneer er rode wijn aanwezig is. Rode wijn en de extracten daarvan gaan bacteriën in de mond tegen en voorkomen de vorming van gaatjes.

Goed nieuws voor de wijnliefhebbers! Toch?

Veel wijnen bevatten namelijk ook veel suikers en zuren die het gebit en de kleur van de tanden wél aantasten. Daarnaast leidt overmatig gebruik van alcohol tot hoge bloeddruk, leverproblemen en onvruchtbaarheid. Wellicht biedt tandpasta in de smaak van rode wijn de uitkomst? Tot die tijd is dagelijks één glas rode wijn voldoende om tanden gezond te houden.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het effect van voedingsmiddelen op uw gebit? U bent van harte welkom in één van onze praktijken of neem contact met ons op via onze contactpagina.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |