Naar de tandarts: verzekering nodig of niet

Geplaatst op

Kun jij de tandarts betalen, of hangt dat af van wat voor een verzekering je hebt? Doordat er de laatste paar jaren flink is gesleuteld aan ons zorgsysteem zijn er wat aanpassingen gemaakt in het basispakket van de meeste verzekeraars. Daarom is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je je tandartskosten kunt declareren. Studentist.nl zocht uit wanneer je kosten vergoed worden en wanneer niet.

Er is de laatste jaren veel veranderd in het landschap van zorgverzekeringen. Het lijkt wel eens alsof alles uit het basispakket verdwijnt en er overal extra verzekeringen voor afgesloten moet worden. Wat betreft tandarts bezoeken kunnen studenten in twee groepen verdeeld worden: studenten onder de 18 jaar en studenten boven de 18 jaar.

Studenten onder de 18 jaar

Voor de studenten onder de 18 jaar zijn er nog flink wat voordelen. Zo worden de volgende zaken nog vergoed vanuit het basispakket:

√  Eén keer per jaar controle

√  Het verwijderen van tandsteen

√  Het plaatsen van vullingen

√  Het maken van röntgenfoto’s van het gebit

√  Het behandelen met fluoride

√  Het behandelen van een wortelkanaal

Maak hier dan ook goed gebruik van, aangezien de kosten hoger zullen zijn als je 18 jaar bent geworden.

Studenten boven de 18 jaar

Waar de studenten onder de 18 jaar nog een aantal essentiële behandelingen in hun basispakket hebben, hebben de studenten boven de 18 jaar dit niet. Zij hebben een aanvullende verzekering nodig, zoals een tandartsverzekering.

Voor het afsluiten van een tandartsverzekering kun je terecht bij verschillende verzekeraars. Wat er precies gedekt wordt verschilt per verzekeraar. Je kunt ook vaak kiezen voor goedkopere of duurdere verzekeringen, die minder of meer vergoeden bij een tandartsbezoek.

Tandartsverzekering of niet?

Vaste Tandartstarieven van de Overheid

Behandeling Kosten
Periodieke Controle €21,50
Gebitsreiniging €21,50
Kroon €567,-
Kaakoverzichtsröntgenfoto €67,-

Ga eerst voor jezelf na in wat voor staat je gebit is. Als je gebit altijd in prima staat is geweest en je nooit gaatjes hebt gehad, kun je overwegen om geen extra tandartsverzekering te nemen. Dan wegen de kosten van de premie namelijk niet op tegen de kosten van je behandeling. De overheid heeft vaste tandartstarieven ingesteld waarmee je rekening kunt houden. Deze zie je in de tabel hiernaast.

Indien je besluit geen aanvullende verzekering te nemen, is het slim om wat geld apart te zetten voor eventueel onverwachts tandartsbezoek. Indien je dat geld niet nodig hebt, heb je een mooie extra aan het einde van het jaar.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |