De invloed van een gezonde lifestyle op je tanden

Geplaatst op

Het is nog niet 1 januari 2015 en de goede voornemens staan nog in de ijskast, maar een gezonder leven kan nooit kwaad. Een drastische ommekeer in je leven is nu ook weer niet nodig, maar let op je voeding en beweging. Uit twee onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat zowel een dieet, als intensief sporten een aparte werking hebben op het gebit.

Sporten

Sporten is goed, dat staat vast. Het zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kan maken en je valt er in combinatie met de juiste voeding enorm van af. Je zal het niet verwachten maar sporten heeft een minder goede invloed op je tanden. Dan denk je, wat hebben mijn tanden met sporten te maken? Tijdens het sporten, hoe veel er ook gedronken wordt, komt er steeds minder speeksel vrij. Wanneer er minder speeksel in je mond aanwezig is, worden de tanden en kiezen minder goed beschermd tegen tandsteen en tandplak. Ook is het zo dat het speeksel wat wel vrijkomt tijdens het sporten meer alkalisch is. Dit speeksel bevat dan veel basische stoffen en bevordert de groei van tandsteen en tandplak. Dit probleem wordt met name gezien bij sporters die negen uur of meer per week sporten.

Dit probleem kan worden opgelost door de balans weer te herstellen met een zuur voedingsmiddel. Neem bijvoorbeeld een sinaasappel of een citroen.

Dieet

Uit onderzoek is  gebleken dat het volgen van ‘oerdieet’ ten goede komt van een gezond gebit. Gedurende een uitgebreid onderzoek werden tien personen voor vier weken het stenen tijdperk ingestuurd. Natuurlijk niet echt, maar met dezelfde omstandigheden. In de eerste plaats waren er geen mogelijkheden om de tanden te reinigen. Ook kregen de participanten een beperkte keus aan etenswaren mee, waardoor zij gedurende vier weken dus deelnamen aan een speciaal dieet. Met ongemalen gerst, tarwe, spelt, zout, kruiden, honing, melk en geiten- en kippenvlees werden de deelnemers van hun basisbehoefte voorzien. Verder hadden zij de mogelijkheid om bessen te plukken en vis te vangen. Na vier weken in het leven van nomaden te zijn gestapt was de proef afgelopen en werden de gebitten van de participanten gecontroleerd. Natuurlijk zat er meer tandplak op de tanden, maar het positieve aan dit onderzoek is dat het tandvlees vele malen gezonder is geworden. Met name de vitamine C uit de bessen werkt beschermend en maakt het tandvlees een stuk sterker.

Superfoods

Deze natuurlijke voedingsmiddelen met buitengewone hoeveelheden aan voedingsstoffen worden steeds populairder. Rijk aan mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten zijn bijvoorbeeld Acai bessen, Goji bessen en Chia zaden. Toch zijn deze superfoods vaak nog prijzig en weet men deze producten maar lastig in hun dagelijks leven toe te passen. Meer alledaagse producten zijn een stuk makkelijker in een gerecht toe te passen, waardoor het ook makkelijker is om gezond te blijven eten. Zo zijn bijvoorbeeld broccoli (vitaminen), advocado’s (vetten en eiwitten), rode druiven (vitaminen en antioxidanten), knoflook (vitaminen) en zonnebloempitten (vitaminen, mineralen en vezels) uitstekende superfoods voor je gebit.

Hoe zorg je nog beter voor je gebit?

Een dieet met voldoende vitamine C is dus goed voor je lichaam, maar ook erg goed voor je gebit. Wel is het belangrijk dat je niet teveel op één vitaminegroep focust, want teveel vitamine van een groep heeft weer tegenwerkende kracht. Om je gebit zo gezond mogelijk te houden tijdens een dieet kun je dus op eerder genoemde aspecten letten, of kun je een afspraak maken met een tandarts of mondhygiënist. Ben je woonachtig in Amsterdam, Groningen of Utrecht, dan kun je snel terecht bij Studentist. Op de website kun je gemakkelijk een afspraak maken voor bijvoorbeeld een tandarts in Amsterdam en meer informatie vinden over alles rondom je gebit.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |