Bang voor de tandarts

Geplaatst op

Een bezoekje aan de tandarts is voor de meeste mensen geen feest. Een kwart van de Nederlanders geeft aan bang te zijn voor de tandarts. Bij 4% van de Nederlanders gaat deze angst zelfs zó ver dat er sprake is van een tandartsfobie. Mensen met een tandartsfobie gaan in het uiterste geval helemaal niet meer naar de tandarts. Het vermijden van de tandarts leidt tot gebitsproblemen en een nog hogere drempel om daar er iets aan te laten doen. Hoe kan je deze angst onder controle krijgen?  

Bang voor de tandarts?

De oorzaken van angst voor de tandarts gaan meestal terug naar de kindertijd. Vaak ligt een vervelende ervaring bij de tandarts hier aan ten grondslag, maar soms zijn verhalen van anderen al voldoende om angst te veroorzaken. De meeste mensen die tegen een bezoek aan de tandarts opzien, zijn bang voor de pijn of voor het geluid van de boor. Ook zijn mensen vaak bang dat de tandarts per ongeluk een zenuw of zelfs hun tong doorboort.

Tips voor mensen met angst

Ten eerste is het goed om je te realiseren dat de tandheelkundige techniek in de laatste jaren zeer snel is ontwikkeld. Horrorverhalen van je ouders over wortelkanaalbehandelingen zonder verdoving of pijnlijke herinneringen uit je eigen jeugd zijn tegenwoordig vaak niet meer relevant. De meeste behandelingen bij de tandarts kunnen inmiddels bijna pijnloos uitgevoerd worden.

Een stok achter de deur

In het geval van tandarts-ontwijkend-gedrag is het verstandig om een stok achter de deur te hebben. Spreek met iemand af dat hij of zij erop toeziet dat je een afspraak maakt en hier ook daadwerkelijk naartoe gaat. Deze persoon kan bijvoorbeeld met je meegaan, zodat je niet op het laatste moment terug kunt krabbelen.

Praat erover

Als je jezelf er dan eindelijk toe hebt gezet om een afspraak te maken, is het belangrijk om je tandarts op de hoogte te stellen van je angsten. Geef aan dat je tegen de behandeling opziet en leg uit waarom. Tandartsen hebben regelmatig te maken met angstige patiënten en zijn vaak goed in staat om je op je gemak te stellen.

Ontspan

De meeste tandartsen stellen het zelf al voor, maar spreek een teken af voor het geval je de behandeling wilt onderbreken. Met je mond open is het natuurlijk lastiger communiceren, dus spreek bijvoorbeeld af dat je je linkerhand optilt als de tandarts even een pauze moet inlassen. Dit gevoel van controle zal je waarschijnlijk al een stuk rustiger maken. Daarnaast kun je tijdens de behandeling ademhalingsoefeningen doen of tot 500 tellen om te ontspannen. Ook kun je de tandarts vragen om muziek op te zetten ter afleiding.

Een noodoplossing

Als je angst heel diep geworteld zit en je geen oplossing meer ziet, is er zelfs de mogelijkheid om je behandeling onder narcose te ondergaan. Dit is natuurlijk een erg rigoureus middel en dankzij de bovenstaande tips hopelijk ook niet nodig.

Heeft dit artikel je ervan overtuigd om toch een bezoekje te brengen aan de tandarts? Bekijk onze pagina over de behandeling voor angstige patiënten door onze angst tandarts of maak dan een afspraak via onze website. De tandartsen van Studentist.nl zullen er alles aan doen om de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen en je met een stralend gebit de deur uit te laten gaan.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |