Alles voor een wit gebit

Geplaatst op

Sommige mensen vinden het prachtig mooi en andere mensen vinden het onnatuurlijk. Over de Hollywood smile, een stralend witte glimlach en een perfect gebit, zijn de meningen verdeeld. Wat misschien wel niemand weet is dat het gebit nooit helemaal perfect is en dat er (van nature) altijd een ‘gele gloed’ overheen zit.

De kleur van je tanden wordt geregeld door het tandbeen en tandglazuur. Hoe witter het tandbeen, hoe witter de kleur van de tanden. De glans van de tanden komt door het tandglazuur. Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat je een gezond gebit hebt en dat je gebit gezond blijft. Door de jaren heen kunnen verschillende factoren invloed hebben op de staat van jouw gebit. In dit blog een aantal tips om je gebit gezond en wit te houden.

1.      Goed poetsen

De belangrijkste tip voor een gezond gebit is, uiteraard, goed poetsen! Het spreekt voor zich, maar nog niet iedereen houdt zich hieraan.

Als je voor witte tanden gaat is het belangrijk dat je op je poetstechniek let. De meest ideale techniek voor witte tanden is een ronde beweging van het tandvlees naar de tand. Een elektrische tandenborstel maakt deze beweging automatisch. Daarnaast moet het tandenpoetsen minimaal 2 minuten duren en 2 à 3 maal daags plaatsvinden.

Het is niet slim om direct na een maaltijd je tanden te poetsen. Bacteriën in je mond produceren een zuur dat je tandglazuur aantast. Wacht ongeveer een uur, en je gebit is klaar om gepoetst te worden! Wat je wel kunt doen, is een of twee glazen water drinken om een aantal van deze bacteriën alvast weg te spoelen.

2.      Stop met roken

Deze tip is specifiek gericht op rokers. Roken is namelijk zeer slecht voor je gebit. Naast het feit dat roken het risico op ziektes verhoogt, veroorzaakt het ook gele of zelfs bruine (!) tanden. Dit geldt ook voor kiezen en vulmaterialen. Hoe meer je rookt, hoe meer je tanden zullen verkleuren.

3.      Koffie en wijn

Sommige kleurstoffen in ons eten en drinken zorgen voor gele tanden. Het stofje dat dit doet heet tannine en zit in producten als koffie, thee en rode wijn. Deze stof tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit.

Ook niet-natuurlijke kleurstoffen kunnen de kleur van het gebit veranderen. Een goed voorbeeld zijn M&M’s, die vele kleuren hebben. Ook in bijvoorbeeld medicijnen kunnen soms synthetische kleurstoffen zitten.

4.      Ga naar de tandarts

Als je een gezond, wit gebit wilt, is het belangrijk om ieder half jaar naar de tandarts te gaan om je gebit te laten controleren. Daarnaast is het een optie om naar de mondhygiënist te gaan. Een mondhygiënist verwijderd tandplak en tandsteen van plekken waar je met de tandenborstel lastig bij kunt.

Witte tanden op een andere manier

Naast dat je op deze natuurlijke manieren witte tanden kunt krijgen, zijn er nog twee mogelijkheden om je tanden witter te maken of witter te laten lijken:

1.      Uiterlijk contrast

Door kleding, make-up en je haarkleur kun je het laten lijken alsof je tanden witter zijn (of juist geler). Als je bijvoorbeeld geel- of oranjeachtige lippenstift op doet, zullen je tanden sneller geel lijken. Daarentegen lijken je tanden een stuk witter als je huid een bruin tintje heeft. Tot slot kan ook je haarkleur een belangrijke rol spelen. Als je een donkere haarkleur hebt lijken je tanden vaak witter.

Waar het op neer komt met uiterlijk is dat het contrast van make-up, haarkleur en kleding een grote invloed kunnen hebben op de kleur van de tanden. Donkere kleuren laten je tanden witter lijken waar lichtere kleuren het tegenovergestelde doen.

2.      Tanden bleken bij de tandarts

Weet je het echt niet meer hoe je je tanden wit kan krijgen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om je tanden te laten bleken bij de tandarts. Er zijn ook een aantal commercials op TV die een zelfbleekmiddel aanbieden. Ga hier echter niet mee in zee, deze producten tasten je tandglazuur alleen maar aan. De tandarts werkt met professionele middelen, waarbij het tandbeen wordt gebleekt.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |