5 weetjes over het gebit

Geplaatst op

In deze blog worden een aantal leuke, maar ook belangrijke weetjes over het gebit verteld. Hoe lang poetsen wij onze tanden al en waarmee werd dat al die jaren gedaan? Wat is het belangrijkste aan je gebit bij een eerste ontmoeting? Wat bepaalt de kleur van je tanden en hoe hou jij je tanden zo wit mogelijk? Onderstaand vijf weetjes over het gebit.

 

Tanden poetsen is niet iets van de laatste jaren

Zo’n 4000 jaar voor Christus werd de eerste zelfgemaakte tandenborstel al gemaakt. 3600 jaar later, in 400 voor Christus werd er voor het eerst tandpasta ontwikkeld. Vaak werden de tanden gepoetst met een takje van een geneeskrachtige boom of plant in plaats van de hedendaagse tandenborstel. Om een beter resultaat te behalen werden de tanden gepoetst met ouderwetse tandpasta in de vorm van zout of zelf as door de oude Egyptenaren.

Wat vinden mannen en vrouwen belangrijk aan een gebit?

Vandaag de dag gebeurt het tandenpoetsen op een hele andere manier. Zo is het streven dat er twee maal per dag, twee minuten lang wordt gepoetst. Dit leidt tot een schoon en gezond gebit, maar wat is nou het belangrijkste aan een gebit voor mannen en vrouwen? Vrouwen gaan bijvoorbeeld twee keer zo vaak voor een fris en schoon gebit. Mannen vinden voornamelijk de kleur van de tanden twee maal zo belangrijk als vrouwen. In beide gevallen vinden Nederlandse mannen en vrouwen bij de eerste indruk de cosmetische aspecten van een gebit, zoals de kleur van de tanden, de stand van de tanden en de vorm van de tanden het belangrijkst. De gezondheidsaspecten, zoals gaatjes en tandvleesontsteking vinden zij minder belangrijk.

Wat bepaalt de kleur van de tanden?

De kleur van de tanden is dus bij een eerste indruk erg belangrijk. Maar wat bepaalt de kleur van de tanden? Afgezien van het feit waarin je tanden aangetast worden door eten en drinken, wordt de kleur van de tanden en kiezen bepaald door de dikte en de kleur van het tandbeen. Hoe dikker het tandbeen, hoe geler je tanden van nature zullen zijn.

Poets je tanden niet direct na het drinken van zure dranken

Door goed te poetsen hou je het gebit schoon en wit. Belangrijk is wel dat je pas je tanden poetst een uur nadat je zure dranken zoals sinaasappelsap, cola of wijn hebt gedronken. Zo poets je het, door zuur aangetaste tandglazuur, gemakkelijk weg.

Gezonde voeding

Heb jij je gebit de laatste tijd niet goed verzorgd en vind je het tijd worden voor een ommekeer? Dan zijn er een aantal dranken en etenswaren die je naast het intensief poetsen kunnen helpen op weg naar een gezond en mooi gebit. Neem bijvoorbeeld:

  • Wortels, appels en selderij

Deze helpen de verkleuring van de tanden op een natuurlijke manier tegengaan.

  • Kaas:

De stoffen calcium, fosfor en bepaalde eiwitten in kaas voorkomen cariës en tandplak.

  • Rozijnen:

Rozijnen voorkomen tandplak doordat het ervoor zorgt dat de bacteriën minder makkelijk aan je tanden blijven plakken.

  • Groene thee:

Met behulp van groene thee voorkom je onder andere dat je bloedend tandvlees krijgt.

  • Suikervrije kauwgom:

Het kauwen op kauwgom zorgt ervoor dat je gebit wordt gereinigd doordat de kauwgom langs de tanden bacteriën verwijderd. Wel is het belangrijk dat er dan geen suiker in de kauwgom zit.

Wil het jou nou niet lukken om je tanden gezond of wit te krijgen? Dan is het raadzaam om een naar een specialist te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door een mondhygiënist of tandarts te bezoeken. Ben je woonachtig in Amsterdam, Groningen of Utrecht, dan ben je van harte welkom bij een van de praktijken van Studentist. Maak gemakkelijk online een afspraak of bel even voor meer informatie met de tandartspraktijk in jouw stad:

Praktijk Telefoonnummer Spoednummer
Amsterdam 020-7510839 020-5124113
Groningen 050-7521911 050-5350370
Utrecht 030-7510106 0900-8212230

 

Dit blog is ook te lezen op Mijnstudentenleven.nl

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |