Online je afspraken maken
De laagste tarieven
Praktijken in hartje centrum
Voor spoed direct beschikbaar

Wat is tandglazuur?

Tandglazuur is een beschermlaag op de tanden en kiezen, gemaakt van calciumkristallen.

Glazuur kan oplossen door zuren in voedingsmiddelen. Op deze manier ontstaat erosie. Ook door poetsen of hard kauwen,kan glazuur beschadigen (abrasie). Fluorionen, uit fluoride houdende tandpasta’s en mondspoel kunnen hechten aan beschadigd glazuur, zodat de tanden beter beschermd zijn.

Groeit tandglazuur weer aan?

Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt. Als je een avond gaat stappen, is het dus slim om bij ieder biertje een glas water te drinken.

Wat tast je tandglazuur aan?

Eten en drinken hebben de grootste impact op je gebit. Vooral dranken met zuren zoals citroensap of frisdrank veroorzaken tanderosie. De oorzaken van beschadigd tandglazuur zijn onder andere:

  • Zure dranken zoals frisdrank of citroensap
  • Medicijnen zoals astmamedicijnen
  • Zetmeelrijke en suikerrijke dieten
  • Medische aandoeningen zoals een droge mond of onvoldoende speekselvorming
  • Tandenknarsen, te hard poetsen of poetsen als het glazuur “zacht” is door inwerking van zuren
  • Onvoldoende of slecht tandenpoetsen

Hoe wordt tandglazuur gemaakt?

Bij de vorming van een tand in het kaakbot, zorgen bepaalde cellen (ameloblasten) dat glazuur op de tand wordt gevormd. Deze ameloblasten produceren stoffen die mineraliseren, zoals de stoffen enamelin, ameloblastin en tufteling. Deze gemineraliseerde stoffen vormen het glazuur. Het glazuur is het hardste materiaal van het lichaam.

Welke kleur heeft tandglazuur?

Glazuur heeft een witte kleur. Als het tandglazuur wegslijt door inwerking van zuren of tanderosie, zal de gele kleur van het tandbeen zichtbaar worden. De kleur van tandglazuur verschilt per persoon en wordt bepaald door de kleur van het tandbeen (dentine) en de dikte van het glazuur. Als het glazuur minder dik is en het tandbeen dikker, zal de tand geler zijn. Is de glazuurlaag dikker, dan zal de tand juist witter zijn. Dat is ook direct de reden waarom melktanden zo wit zijn: het tandbeen is erg dun, waardoor de tand spierwit is.

Kan tandglazuur herstellen?

Het ligt eraan wat hiermee wordt bedoeld: je kunt tandglazuur niet terug laten groeien, maar je kunt glazuur wel versterken. Tandglazuur dat is weggesleten, krijg je dus niet meer terug. Wel kun je jouw glazuur beschermen door te poetsen met fluoridetandpasta of door regelmatig te spoelen met water.

Welke zure dranken zorgen voor tanderosie?

Dranken met een hoge zuurgraad veroorzaken tanderosie en beschadigen het tandglazuur. Een neutrale zuurgraad (pH) is 7,0. Bij een pH lager dan 5,5 kan glazuur in de mond oplossen. Hoe lager het pH, des te schadelijker voor het gebit.

Zuurhoudende drank pH-waarde
Kraanwater: 8
Thee: 7.1
Neutraal water: 7.0
Halfvolle melk: 6.8
Karnemelk: 4.7
Bier: 4.1
Sinaasappelsap: 3.9
Sinaasappelsap: 3.9
Dextro Energy: 3.8
Yoghurtdranken: 3.8
Rode of witte wijn: 3.4
Taksi: 3.2
Limonade: 2.9
Bitter Lemon: 2.7
Energydrink: 2.7
Aquarius Orange: 2.6
Cola: 2.4
Cola Light: 2.9
Appelsap: 2.8
Maagsappen: 2.0

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |