fbpx

Wij maken gebruik van cookies voor een goede werking van de website, het maken van online afspraken en om (anoniem) inzicht te krijgen hoe bezoekers de website gebruiken. 

Mondhygiënist Amsterdam

Goede mondhygiëne is belangrijk voor de gezondheid van je gebit. Het daarom ook belangrijk om minstens een keer per jaar langs de mondhygiënist te gaan. Om een afspraak te maken bij de mondhygiënist in Amsterdam heb je geen verwijzing nodig van de tandarts. We raden je aan om langs te komen wanneer je last hebt van:

  • Gevoelige tanden
  • Ontstoken tandvlees
  • Slechte adem
  • Verkleurde tanden
  • Tandsteen

020 751 0839 Afspraak maken

Wat doet een mondhygiënist?

De mondhygiënist reinigt jouw gebit en tandvlees en voorkomt hiermee grotere problemen aan je gebit. Daarnaast geeft de mondhygiënist tips over flossen en stokeren, maar ook over het poetsen van je tanden en het gebruik van mondwater.

Kosten mondhygiënist Amsterdam

De tarieven voor een behandeling door de mondhygiënist worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Je kunt alle tarieven vinden op onze tarievenpagina. Kinderen tot 18 jaar krijgen tandartskosten vanuit het basispakket vergoed.

Vergoeding voor mondhygiënist

Wanneer je ouder bent dan 18 jaar, dan heb je een aanvullend pakket nodig om tandartskosten te vergoeden. Dit kan per zorgverzekering en polis verschillen. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar.

Gevoelige tanden

Gevoelige tanden zijn erg vervelend. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je een slok van je thee neemt of een hap probeert te nemen uit een ijsje. Bij gevoelige tanden komt het tandbeen in je gebit bloot te liggen. Hierdoor voelen warme, koude, zure en zoete prikkels ontzettend onaangenaam. Door regelmatig de mondhygiënist te bezoeken, voorkom je gevoelige tanden en krijg je advies over een goede mondhygiëne.

Tandsteen

Tandsteen ontstaat doordat er dagelijks een laag tandplak wordt aangemaakt in je mond op plekken waar je met je tandenborstel moeilijk bij kan. Als je tandplak niet goed verwijdert, ontstaat er tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk zorgen voor een slechte adem en ontstoken tandvlees. Het is niet mogelijk om zelf tandsteen te verwijderen. Daarvoor moet je langs de mondhygiënist.

Ontstoken tandvlees

“Gezond tandvlees bloedt niet.” Deze uitspraak heb je vast wel eens van de mondhygiënist gehoord. Ontstoken tandvlees is wat roder van kleur en bloed snel tijdens het tandenpoetsen of flossen. Door goed te poetsen en te flossen voorkom je ontstoken tandvlees. De mondhygiënist van Studentist kan je advies geven over hoe je dit het beste kunt doen.

Slechte adem

Een slechte adem is niet alleen voor jou vervelend, maar ook voor de mensen om je heen. Bacteriën nestelen zich achter in je mond op je tong en tussen je tanden en kiezen. Deze bacteriën maken van etensresten onaangename gassen. Roken en alcohol dragen ook bij aan een slechte adem. Poets twee keer per dag je tanden en schraap je tong voorzichtig met een tandenborstel om een slechte adem te voorkomen.

Verkleurde tanden

Niet iedereen heeft dezelfde kleur tanden. Dit komt door aanleg of je eigen mondhygiëne. Een tand kan een inwendige verkleuring of een uitwendige verkleuring hebben. Wanneer je een roker bent of voedsel en dranken nuttigt waar veel kleurstoffen in zitten, verkleuren je tanden aan de buitenkant. Verkleuring van de binnenkant van een tand kan komen door een harde stoot, waardoor de zenuw in de tand afsterft. Een mondhygiënist kan het gebit reinigen, zodat de originele tandkleur weer zichtbaar wordt.

Onze mondhygiënisten

Mondhygiënist Dhr. A. Naveed, BaH.

Anas heeft mondzorgkunde gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht (HU). Hij werkt voor tandartspraktijk Studentist Amsterdam en Studentist Utrecht.

Mondhygiënist/Praktijkmanager Dhr. B.M. Rutten, BSc

Bart heeft mondzorgkunde gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht (HU). Hij is werkzaam als mondhygiënist en praktijkmanager voor tandartspraktijk Studentist Amsterdam en Studentist Utrecht.

Veelgestelde vragen aan de mondhygiënist in Amsterdam

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?

We raden aan om twee keer per jaar naar de mondhygiënist en tandarts te gaan.

Heb ik een verwijzing nodig van de tandarts?

Nee, je hebt voor de mondhygienist geen verwijzing nodig van de tandarts. Wel dien je onder behandeling van onze tandartsen te staan om gebruik te maken van de mondhygiënisten.

Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken?

Er zijn twee soorten tandenborstels die je kunt gebruiken: de handtandenborstel en de elektrische tandenborstel. We raden aan om een elektrische tandenborstel te gebruiken tijdens het poetsen, omdat deze zelf de juiste poetsbeweging maakt. Je hoeft de borstel alleen maar in de juiste hoek en met de juiste druk tegen je tanden aan te houden. Ook verwijder je meer tandplak met een elektrische tandenborstel.

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor mijn gebit?

Het spreek misschien voor zich, maar voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor je tanden. Eet en drink daarom zo min mogelijk frisdranken, snoep en koekjes.

Wat is sealen?

De tandarts of mondhygiënist kan bepalen om de diepe groeven in de kauwvlakken van je kiezen af te sluiten. In deze diepe groepen kunnen makkelijk gaatjes ontstaan. Dit afdichten noemen we sealen.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Gezond tandvlees is roze van kleur en zit strak om de tanden en kiezen.

Doet polijsten van tanden pijn?

Na de behandeling polijst de mondhygiënist je tanden. Dit gebeurt met een snel draaiende borstel en polijstpasta. Polijsten doet geen pijn, maar kan wel een beetje kietelen.

Doet het verwijderen van tandsteen pijn?

Met behulp van een haakje verwijdert de mondhygiënist tandsteen op je tanden. Dit kan gevoelig zijn als je tandvlees ontstoken is.

Afspraak maken bij de mondhygiënist in Amsterdam

Een afspraak maak je door te bellen naar 020 751 0839 of via onderstaande button. Ben je nog niet ingeschreven bij Studentist? Door een eerste afspraak te maken, schrijf je je automatisch in. Neem je collegekaart mee naar de tandartspraktijk om de inschrijving compleet te maken.

Afspraak maken Inschrijven