fbpx

Wij maken gebruik van cookies voor een goede werking van de website, het maken van online afspraken en om (anoniem) inzicht te krijgen hoe bezoekers de website gebruiken. 

Angst tandarts

Vaak wordt angst voor de tandarts veroorzaakt door vervelende ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan. Ook slechte communicatie en het gevoel van onmacht zijn oorzaken van angst voor de tandarts. Onze tandartsen weten als geen ander dat een tandartsbezoek jou veel stress kan opleveren. Daarom houden we rekening met jouw situatie:

  • Vooraf geven we je precies aan wat we gaan doen
  • Als je wilt, spreken we een stopsignaal af
  • We gebruiken we een (plaatselijke) verdoving als je dat wilt

Nieuwe Doelenstraat 1A

1012 CP Amsterdam

020 751 0839

Afspraak maken

Keistraat 4

3512 HV Utrecht

030 751 0106

Afspraak maken

Lopendediep 7

9712 NV Groningen

050 752 1911

Afspraak maken

Hoe gaat de angstbehandeling in zijn werk?

Stap 1: intake

Je maakt eerst kennis met de tandarts en de praktijk. Je krijgt de ruimte om vragen te stellen en meer informatie te geven over jouw angst, zodat we hier rekening mee kunnen houden.

Stap 2: behandeling

Na het intakegesprek vindt de behandeling plaats. Je hebt de mogelijkheid om de behandeling te pauzeren. Ook kun je van tevoren een stopsignaal afspreken.

Stap 3: vervolg/nazorg

Zodra de behandeling is afgerond, bespreken we het vervolgtraject. Samen werken we aan het verminderen van jouw angst, zodat we je geleidelijk van jouw angst afhelpen.

 
‘Vriendelijke mensen, schone praktijk. Na een aantal jaren geen tandarts te hebben bezocht, ben ik bij Studentist terechtgekomen. Erg fijne ervaring tot nu toe. Alles wordt stap voor stap uitgelegd.’ – Andrea Buitkamp
 

We nemen de tijd voor je

Tijd en oprechte aandacht vinden angstige patiënten vaak erg belangrijk. Hierdoor zijn we in staat om wederzijds vertrouwen te creëren.

Stap voor stap uitgelegd

Het gevoel van onmacht en het verliezen van controle is een veelgenoemde oorzaak van angst. Daarom geven we je vooraf precies aan wat je te wachten staat.

Uitleg in begrijpelijke taal

Het is fijn om in begrijpelijke taal te horen wat er tijdens de behandeling gebeurt. Daarom vermijden we vaktermen en leggen we de behandeling in heldere taal uit.

 

Voor de behandeling begint is het mogelijk om samen met de tandarts een signaal af te spreken voor het pauzeren van de behandeling. Zo houd je altijd zelf de controle over de behandeling en bepaal jij het tempo.

 

Angst voor de tandarts verlagen

Houd onderstaande tips in jouw achterhoofd als het zweet je uitbreekt bij het nadenken over jouw aankomende tandartsbezoek:

  1. Probeer het drinken van cafeïnehoudende dranken te voorkomen: cafeïne verhoogt de bloeddruk en kan voor een stressgevoel zorgen.
  2. Plan jouw afspraak vroeg op de ochtend. Hierdoor voorkom je dat je de hele dag tegen het tandartsbezoek opkijkt.
  3. Doe ontspannende oefeningen voor het bezoeken van de tandarts.
  4. Vraag een familielid of vriend(in) om mee te gaan.
  5. Luister muziek in de wachtkamer of tijdens de behandeling zodat je afleiding hebt en rustig blijft.
  6. Spreek een stopsignaal af met de tandarts, zodat je de controle houdt.
  7. Bespreek jouw angst met de tandarts, zodat hij rekening kan houden met jouw situatie.

Laat jouw gebit regelmatig controleren: zo merken we ontstekingen en gaatjes snel op. Hierdoor zal de schade beperkt blijven en is de behandeling minder pijnlijk. Ook raak je sneller gewend aan een tandarts als je hem regelmatiger bezoekt.

 
‘Zeker een aanrader. Vanwege last aan mijn kies ben ik me gaan oriënteren naar een tandarts in mijn studiestad. De tandarts is rustig, duidelijk en vriendelijk.’ - Amber de Jong

Neem contact op met onze tandartspraktijk

Heb je angst voor de tandarts en wil je een afspraak maken? Neem dan direct contact op met Studentist en leg jouw situatie uit bij het maken van een afspraak, zodat we beter rekening met je kunnen houden.

Nieuwe Doelenstraat 1A

1012 CP Amsterdam

020 751 0839

Afspraak maken

Keistraat 4

3512 HV Utrecht

030 751 0106

Afspraak maken

Lopendediep 7

9712 NV Groningen

050 752 1911

Afspraak maken